Hadiah yang menggembirakan saya.


Saya gemar membaca. Saya pening dan rasa ‘ tak betul’ kalau tidak membaca bahan bacaan yang boleh ‘menggugat’ fikiran atau pengetahuan saya. Terasa kenyang dan puas bila dapat membaca bahan bacaan yang pelbagai. Antara jenis buku yang saya minati ialah biografi tokoh, travelog, sejarah, bacaan umum, novel  (bukan novel popular!) dan tentunya kitab/buku agama.

Bertemu Prof Kamil (Travelog Haji) di Plaza Angsana

Saya cukup letih melayan bahan bacaan yang hanya memberikan saya sumber maklumat yang remeh temeh. Hanan isteri saya terkadang kecil hati apabila saya tidak melayan perbualannya, hanya kerana saya baru membeli sebuah buku baru. Ia berlalu begitu sahaja di awal perkahwinan dan sekarang isteri saya biasa dengan keadaan itu. Bawah bantal, sebelah katil, atas meja makan dan celah pintu kereta antara lokasi buku saya selain tempat asalnya di rak yang disediakan. Meriah bila mata saya sentiasa melihat buku di mana-mana. Sekali lagi isteri saya pening dengan ‘penguasaan buku’ di mana-mana itu.

Antara hadiah yang suka saya berikan untuk sesiapa pun ialah buku. Orang yang baru berkahwin saya selalu cadangkan untuk dihadiahkan buku tentang rumah tangga atau persiapan kelahiran anak! Orang yang bersara pun saya hadiahi buku.

Mendapatkan autograf penulis tersohor Faisal Tehrani di Pesta Buku KL

Pupuk minat membaca dari kecil

Saya kira tabiat membaca perlu disemai sejak kecil. Saya hasil didikan bapa saya yang gemar membaca. Saya sedari umur kanak-kanak melihat tabiat itu sebagai rutin harian. Akhbar sejak dari dahulu dilanggan secara harian. Pengedar akhbar Si Uncle Chong yang melempar akhbar setiap pagi mengenali kesemua adik beradik saya. Kadang-kadang Uncle Chong melempar masuk akhbar ke rumah pelanggannya tanpa memberhentikan motor. Kemahiran tinggi bermotorsikal! Sekarang Uncle Chong semakin tua dan uban di kepala semakin banyak.

Ayah saya sebelum pulang ke rumah dari mengajar di Maahad Johor akan singgah di Perpustakaan Sultan Ismail, Johor Bahru (kami adik beradik menjadi ahli perpustakaan sejak kecil lagi). Abah akan meminjamkan buku untuk kami baca. Hasilnya, bahan bacaan saya adik beradik tidak pernah putus. Hinggakan pada satu hari abang saya bersungut bahawa kebanyakan buku fiksyen kanak-kanak di perpustakaan telah habis dibaca! Abah menghadapi masalah untuk memilih buku kerana hampir semua buku telah dibaca. Saya ketika berkunjung ke perpustakaan itu sering kali naik ke tingkat atas (kawasan buku orang dewasa) untuk membaca buku yang sedikit berbeza. Sehingga kini, membaca bukan lagi dipaksa-paksa, membaca telah jadi rutin yang menyenangkan.

Apa yang lebih menggembirakan hati saya, pada ulangtahun kelahiran, saya dihadiahi buku oleh anak saya. Buku yang anak saya hadiahkan menurut Hanan dipilih oleh mereka sendiri. Mereka menggunakan duit raya masing-masing dan dilepaskan oleh Hanan di Alamanda. Mereka memilih untuk membeli buku. Anas membeli buku Secangkir Teh Pengubat Letih (Galeri Ilmu) tulisan Akhi Hasrizal bin Abd Jamil.

Bila ditanya kenapa Anas memilih buku itu, dia menjawab sebab abah selalu out station!

Buku pilihan Anas !

Pak Habib menghadiahkan saya buku politik tulisan beliau.*

 

(Terserempak dengan Syed Husien (Pak Habib) penulis buku politik. Saya melayan beliau berbual berkaitan pengalaman beliau menulis buku politik semasa menunggu penerbangan ke Kota Bahru tahun lepas. Akhir pertemuan saya dihadiahkan buku terbaru beliau)

Manakala Abir memilih buku Bijak Berbicara Mencuit Rasa tulisan  Badrul Sani (Ameen Publishing). Abir memberitahu sebab dia memilih untuk membeli buku tersebut kerana tertarik dengan tajuknya dan barangkali muka depan buku itu terpapar gambar penulisnya bersongkok kot!

Buku pilihan Abir untuk orang yang selalu berucap dan berceramah...

Mudah-mudahan tabiat suka membaca berakar di hati anak-anak saya sampai bila-bila. Ia kunci kepada ilmu, kita jauh daripada ilmu bila kita tidak membaca. Demikian membaca al Quran terlebih aula / utama dan itulah asas pembacaan utama seorang muslim. Jangan berhenti setakat al Quran malah perlu diteruskan dengan membaca tafsirannya. Bacalah, nescaya kita semakin dekat dengan Allah…

Buat anak-anak abah, jangan berhenti membaca. Abah gembira dengan hadiah buku itu…

Advertisements

3 responses to this post.

  1. untuk bakal pengantin, ada yang dapat hadiah buku اللؤلؤ الغائب

    Balas

  2. muqarrar wajib tu.
    tak begitu, tuan penolong pengarah?
    🙂

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: