Resolusi Muntada Bahasa Arab Tahun 2009


” Mengangkat Peranan Bahasa Arab dalam merealisasikan Sekolah Unggul”

Begitulah tema muntada tahun ini.

Muntada Bahasa Arab telah selesai dilaksanakan di peringkat negeri Johor, tiada kata selain Alhamdulillah ku rafa’ kepada Allah SWT. Semua berjalan lancar dan mendapat kerjasama banyak pihak.

Terima kasih kepada kelima-lima pembentang yang telah membentangkan kertas kerja masing-masing. Juga terima kasih setingginya kepada Jawatankuasa pengelola muntada di daerah Batu Pahat dan Kulai. Tanpa bantuan kalian, muntada ini pasti tidak lancar dan pincang di sana sini.

Ya..seperti yang saya lontarkan dalam mukaddimah Muntada ini bahawa:

إن هذا المنتدى….. منتدى للاشتراك

إن هذا المنتدى…منتدى لتبادل الآراء والخبرات

Apa yang diharapkan guru-guru Bahasa Arab di negeri Johor khususnya dapat mengambil manfaat dan pengalaman daripada para pembentang pada muntada tersebut.

Saya sangat teruja menjalankan khidmat untuk bahasa ini! Semoga hayat di dunia ini juga berakhir dengan perjuangan mengangkat setingi-tinginya bahasa ini di tanahair tercinta.

Resolusi Muntada

Selaras dengan kajian yang telah dibentangkan di konvensyen dan perbincangan yang berkaitan. Maka kami, bersetuju untuk bertindak atas resolusi berikut:

وفقاً لما قدم في منتدانا هذا من بحوث ودراسات وما دار فيه من مناقشات،

فإننا نحن نعرب عن موافقتنا على القرارات التالية

 1. Perlu memelihara, menghayati, melaksanakan dan menyebarkan Bahasa Arab untuk mengangkat peranan bahasa ini dalam merealisasikan misi Sekolah Unggul.

تنفيذ ورعاية ونشر اللغة العربية لدى المدارس لإعلاء دور هذه اللغة في تحقيق رسالة المدرسة النبيلة.

2. Perlu merancang strategi P&P Bahasa Arab yang menarik dan berkesan serta mampu diimplementasikan secara benar, serta mempunyai kekuatan untuk membebaskan persepsi murid dan masyarakat dari salah faham yang merugikan perkembangan bahasa Arab. Ini termasuklah mengatakan mata pelajaran Bahasa Arab sebagai mata pelajaran yang susah.Kita mestilah menonjolkan imej sebenar Bahasa Arab yang cemerlang.

تخطيط استراتيجي للتعليم والتعلم الجذاب والفعال والقدرة على تنفيذها الصحيح والقدرة على تحرير سوء التفاهم في اللغة العربية لدى الطلبة والمجتمع الذي يشوه انتشار اللغة العربية. ومن ضمن سوء التفاهم، الفكرة التي تقول بأن تعلم هذه اللغة  صعب. إذن يجب علينا أنْ نقدم اللغة العربية بصورتها الحقيقيّة المشرقة

3. Kemudahan teknologi dan sumber sedia ada harus dieksploitasi secara optimum sehingga guru dan murid dapat mengambil dan memanfaatkannya selagi tidak bertentangan dengan objektif pengajaran bahasa dan nilai-nilai Islam.

استغلال التكنولوجيا الحديثة والمصادر المألوفة  حتى يكون المدرسون والطلبة مستفيدين بها طالما لا تخالف أهداف تعلّم اللغة والقيم الإسلامية

4. Perlu melaksanakan Kajian Tindakan yang berkaitan dengan pemantapan dan peningkatan mutu Bahasa Arab sehingga memiliki kemahiran keguruan atau skill profesional yang tinggi dalam pengajaran bahasa Arab.

تنفيذ البحث العلمي الذي يتعلق بكفاءة رفع مستوى اللغة العربية لاكتساب مهارة التعلّم في تعلم اللغة العربية

5. Perlu mengada dan menjalankan program pendidikan, penyelidikan, pelatihan, penyiaran, penerbitan yang meningkatkan tahap kemahiran guru.

القيام على البرامج التربوية والدراسية والتدريبية والبث والطباعة التي منها يرفع كفاءة المدرسين

6. Perlu melakukan pemantauan dan penilaian terhadap resolusi-resolusi yang diputuskan bagi memastikannya dilaksanakan dengan berkesan.

القيام على مراقبة وتقييم للقرارات المعتمدة للتأكيد على تنفيذها

06112009084

Muntada di SMK Senai, Kulaijaya

DSCN7239

Ust. Rizal, Ust. Muhidir & Ustz Saerah

DSCN7242

Ust, Razali Sohibul Kaff & Ust Faizah Elias

DSCN7246

Saya mengendalikan sesi resolusi

DSCN7240

Persembahan kalam jamaei..menarik!

Advertisements

6 responses to this post.

 1. Posted by ADOM on November 16, 2009 at 12:20 pm

  MANTHOPPP!!!!!!!!!!

  Balas

 2. khelass gitu, YB Dato’.
  mubarak.

  Balas

 3. Posted by Ainol Kusyairi on November 25, 2009 at 4:58 pm

  TAHNIAH! SYABAS! HEBAT! Tuan adalah salah seorang pejuang bahasa Arab di tanahair kita. Teruskan perjuangan tuan ! Saya mendoakan agar Allah swt memudahkan segala urusan perjuangan tuan. Amin…

  Balas

 4. Tahniah Ustazah Faizah kaedah sangat mudah dan praktikal.
  Kalau di sampai dalam bahasa arab lebih baik!

  Balas

 5. saya baru sahaja balik dari masjid wadi hasan.. terperanjat dengan ramainya org yg hadir.. tak sama macam masjid bandar baru uda..

  Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: